Sosyal Medya Yönetimi


Sosyal Medya Yönetimi planlama, oluşturma ve paylaşma gibi süreçlerin titiz bir şekilde yürütülmesini içeren profesyonel bir alandır. Dijital pazarlama dahilinde değerlendirilen bu alan, firma veya kurumların kurumsal kimlik algılarının olumlu olarak şekillenmesine katkıda bulunmaktadır.
Sosyal Medya Yönetimi Ankara ilindeki medya ajansı çalışmaları sayesinde yürütülmektedir. Ankara bu anlamda yeterli seviyede ajans çeşitliliğine sahiptir. Sosyal medyaya yönelik çalışmalarda pazarlama stratejisi ve tasarım son derece önemli kavramlar olarak öne çıkmaktadır. Sosyal medya yönetim alanında ihtiyaç duyulan hizmetler, işletmeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Sosyal medya danışmanlığı, içerik planlaması, rakip analizi gibi hizmetler en çok rağbet görenler arasında yer almaktadır.
Sosyal Medya Yönetimi Nedir?
Sosyal medya platformları günümüzde geniş kitlelere ulaşmak amacıyla sıklıkla tercih edilmektedir. İşletmeler bu sayede potansiyel müşterilerine ulaşabilmekte ve gerçek kullanıcılarla etkileşim sağlayabilmektedir. Sosyal medya mecralarında doğru hamleler yapmak ve etkili stratejiler geliştirmek temel hedefler arasındadır.
Dijital medya veya reklam ajansları, istihdam ettikleri sosyal medya uzmanı, stratejist ve grafik tasarımcılar sayesinde profesyonel hizmetler sağlayabilmektedir. Peki sosyal medya uzmanı nedir? Uzmanlar farklı sosyal medya platformlarına hâkim, sosyal medyanın içerik dilini iyi bilen kişilerdir. Bu kişiler aynı zamanda iyi birer analizcidir. Peki sosyal medya uzmanı nasıl olunur?
Sosyal medya uzmanı olarak çalışmanın birkaç yolu vardır. Bunlardan ilki kişinin çeşitli eğitimler veya sertifika programlarıyla kendisini geliştirmesidir. Bir diğer yöntem ise sosyal medya yöneticiliği ön lisans programından mezun olmaktır. Kişinin öz geçmişi ve çalışma deneyimi, istihdam edilme şartları hususunda belirleyici olmaktadır.
Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?
En etkili sosyal medya stratejilerine sahip olmak için ilgili mecraların dinamikleri düzenli olarak takip edilmelidir. Örneğin Meta çatı şirketinde toplanan birden çok sosyal medya platformu bulunmaktadır. Bunlar arasında Facebook ve Instagram da yer almaktadır. Yakın bir tarihte Meta Inc., Threads adlı yeni hizmetini duyurmuştur. Tasarımı ve yapısı itibariyle X adındaki platforma rakip olarak ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. Yeni mecralara kolay uyum sağlayarak doğru paylaşım stratejileri geliştirmek amacıyla kurumsal sosyal medya yönetimi desteği almak iyi bir fikirdir. Peki bir dijital mecra içeriğinin hazırlanması ve paylaşılması sürecinde nelere dikkat edilmektedir?
- Müşteriden gelen talepler de dikkate alınarak bir içerik stratejisi oluşturulur.
- İçerikler stratejiye uygun olarak hazırlanır.
- İçeriklerin hangi gün ve saatlerde paylaşılacağı planlanır.
- İçeriklere uygun tasarımlar yapılır.
- Tasarımlar ve içerik isteğe bağlı olarak müşteri ile paylaşılır.
- Son onaylar geldikten sonra paylaşım yapılır.
Sosyal Medya Yöneticiliği için Ne Gerekli?
Öncelikle sosyal medya yöneticiliğinin neleri kapsadığından söz edelim. Hesapların yönetiminden ve müşteri ile ilişkilerin kurulmasından sosyal medya yöneticileri sorumludur. Yöneticiler aynı zamanda içerik planlaması da yapabilmekte ve bunları sosyal medya uzmanları ile paylaşabilmektedir.
Sosyal medya yöneticiliği için hangi bölüm okunmalı? Daha önce de değindiğimiz üzere bu alanda ülkemizde bir ön lisans programı bulunmaktadır. Üniversite eğitimlerini sosyal medya alanında yapmak isteyenlere sosyal medya yöneticiliği bölümü tavsiye edilebilmektedir. Ayrıca reklamcılık, halkla ilişkiler ve yönetim bilişim sistemleri gibi bölümlerde de sosyal medya ile ilişkili dersler bulunmaktadır.
Sosyal medya yönetimi eğitimi nasıl alınır? Üstte değindiğimiz üniversite programları haricinde çeşitli kurumlar tarafından sağlanan eğitimler mevcuttur. Bu sayede sertifika veya yeterlilik belgesi alınabilmekte ve kişi kendini geliştirebilmektedir. Sosyal medya danışmanlık ücretleri ne kadar? Ücret konusu ajanslar tarafından sağlanan hizmetlerin içeriğine göre değişmektedir. Sosyal medya konusunda sadece danışmanlık alınabileceği gibi yönetim ve paylaşım gibi hizmetler de alınabilmektedir. Güncel fiyatlar hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz
Sosyal Medya Mezunu Ne İş Yapar?
Sosyal medya yöneticiliği ön lisans programından mezun olan kişiler, aldıkları dersler itibariyle belli yetkinliklere sahip olmaktadır. Bu yetkinliklerini genellikle özel sektörde çalışarak ürüne dönüştürebilmekte ve istihdam olanaklarına sahip olabilmektedirler. Bu bölümden mezun olanlar aşağıdaki pozisyonlarda çalışabilmektedir.
- Sosyal medya yöneticisi
- Sosyal medya uzmanı
- Sosyal medya danışmanı/stratejisti
- İçerik editörü
- Marka yöneticisi Mezunlar aynı zamanda DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’ye girerek dört yıllık bazı lisans programlarına da geçiş yapabilmektedir. Yabancı dil bilgisine sahip sosyal medya uzmanları içerikler konusunda çeviri hizmeti de verebilmektedir. Grafik tasarım ve metin yazarlığı, sosyal medyadan farklı alanlar olsa da kendini ilişkili alanlarda geliştirmek isteyen mezunların öğrenebileceği konulardır.
Bir dijital medya ajansı sosyal medya haricinde de tamamlayıcı hizmetler sunabilmektedir. Bunların tümü markaya katkı sağlamaya yöneliktir. Web tasarım, yazılım, reklam, SEO gibi alanlar bunlar arasındadır. Firma veya işletmenize yönelik en doğru stratejilerle hizmet alarak dijital dünyada hak ettiğiniz yeri almak için Fovimarlo ile çalışabilirsiniz!