Güncel Sosyal Medya Yasası

Dijital Pazarlamada nedir nasıl yapılır?
blue dot iconSosyal Medya Yasası
5/27/2023

Sanal iletişim ortamı olan sosyal medya, her kesimden kalabalık kitlelerin kullandığı bir iletişim ağıdır. Yaşamımızda yer eden ve her türlü paylaşımın yer aldığı sosyal medya, kitle iletişim araçlarına göre daha pratik şekilde kullanılmasıyla dikkat çeker. Sosyal medyanın giderek yaygınlaşması ise hukuksal anlamda çeşitli düzenlemelerin yapılmasına neden olmuştur. Hak ihlallerini ve suistimal edilen bazı durumları engellemek amacıyla, “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından hazırlanarak yürürlüğe alınmıştır.

Güncel sosyal medya yasası; internet üzerinden hizmet veren platformları, yayıncı hesaplarını ve servis sağlayıcıları kapsayan yükümlülüklerin yeniden düzenlenmesini sağlar. Ayrıca ek düzenlemeler içeren güncel sosyal medya yasası; basın kartı, ilan paylaşma, içerik detayları ve reklam alanına etki eden geniş çaplı düzenlemeler de içerir. Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi ve internette sosyal medya platformlarının sıkça kullanılması sonucu getirilen hukuki düzenlemeler, güncel sosyal medya yasasında detaylı şekilde açıklanmıştır.

Sosyal Medya Yasası Neler İçeriyor?

İnternet üzerinde yanıltıcı bilgi ve haber paylaşan kullanıcılara hapis cezası verilmesine ilişkin maddeler içeren sosyal medya yasası, kullanıcıların sıkça merak ettiği konular arasında yer alıyor. Haber içeriklerinin düzenlenmesi, çocukların korunması ve Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun kullanıcı hesaplarını denetlemesini sağlayacak düzenlemeler içeren sosyal medya yasasının içerdiği maddeler ve kapsamları şu şekilde sıralanır:

  • Sosyal Medya Platformlarına Ofis Açma Zorunluluğu: Yüksek sayıda kullanıcı kitlesine sahip yabancı menşeli sosyal medya şirketleri, yeni düzenleme ile Türkiye’de temsilci bulundurmak zorundadır. Temsilcinin gerçek kişi olması durumunda ise ilgilinin Türkiye’de ikamet etmesi ve Türk vatandaşı olması gereklidir.
  • Yalan Haber Yayma Suçu Tanımı: Türk Ceza Kanunu’na eklenen yeni madde ile; internette yayılan haberin gerçek olmaması, ülkenin güvenliğini ve kamu sağlığını tehdit edecek paylaşımda bulunulması, halk arasında korku ve panik yaratacak kasıtlı sosyal medya paylaşımları, kamu barışını bozmaya yönelik sosyal medya kullanımı ve ilgisi olmayan kişiler hakkında yapılan paylaşımların tespiti halinde, kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecektir.

-Künye Ekleme Zorunluluğu: Haber siteleri, künye bilgisi paylaşmadan etkileşimde ve yayıncılıkta bulunmayacaktır. Gazeteler için geçerli olan yasal kurallar, medya platformu yöneten haber sitelerinde de geçerliliğini sürdürecektir. Ayrıca BTK, haber sitelerinin; iletişim trafiklerini, kullanıcı sayılarını ve bu konuyla ilgili bilgilerin Türkiye’de tutulması gibi durumları inceleme yetkisi almıştır.

  • Haber Sitelerinin Resmi İlan ve Reklam Alması: Basın İlan Kanunu’na eklenen 45/A maddesi, resmi ilan ve reklamların internet haberi yayını gerçekleştiren platformlarda ve belirlenen kurallar çerçevesinde paylaşılmasına destek verecektir. Güncel sosyal medya yasasına eklenen alt madde sayesinde internet haberi hizmeti veren siteler; reklam ve ilan alma iznine sahip olmuştur.
  • Yayılan İçeriklerin Ortadan Kaldırılması: Sosyal medya platformlarında veya haber sitelerinde paylaşılan içerik hakkında alınan kaldırma kararı, her türlü platform için geçerli olacaktır. Güncel yayın yasağı maddesi, her site için ayrı içerik kaldırma kararı çıkarılmasını önlemeye yönelik alınmıştır.
  • Haber Sitelerinin Yayınladıkları İçerikleri Saklama Koşulu: Haber paylaşımı gerçekleştiren siteler, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda olacaktır. Bu madde ile hukuka aykırılığı tespit edilen içeriklerin yok edilmesinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır.
  • Çocuklara Yönelik Ayrıştırılmış Hizmetler: Ayrıştırılmış hizmet koşulu getirilerek, çocukların yasadışı veya ahlaka aykırı içeriklere maruz kalmalarının önlenmesi amaçlanmıştır. İlgili madde çocukların, kötü amaçlı; sesli, görüntülü ve yazılı içeriklere karşı korunmasını sağlayacaktır.

Yeni Sosyal Medya Yasasında Dikkat Çeken 29. Madde Nedir?

Haber içeriklerinin ve çocukların kötü amaçlı sosyal medya platformlarına karşı korunmasına yönelik düzenlemeler içeren güncel sosyal medya yasasının 29. Maddesi sıkça merak edilir. 26/09/2004 tarih ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 217’nci maddesinden sonra gelmek üzere eklenen 29. Madde; halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu ile ilgili düzenlemeler içerir. Güncel sosyal medya yasasının 29. Maddesine göre; suçun oluşması kapsamında gazeteciler veya sosyal medya kullanıcıları tutuklu olarak hapis cezasıyla yargılanacaktır.

Yeniden düzenlenen ve TCK kapsamına alınan 29. Madde, gazeteciler ve sosyal medya kullanıcıları arasında geniş yankı uyandırmıştır. Bunun yanı sıra güncel sosyal medya yasasının 31. Maddesi ise; Erişim Sağlayıcı Birliği’nin suç durumu oluştuktan sonra ilgili internet sitesinde yer verilen tüm içerikleri kaldırabileceğine hükmetmiştir. Güncel sosyal medya yasası ve diğer internet platformu düzenlemeleriyle alakalı bilgi sahibi olmak için Fovimarlo blog sayfamızı ziyaret edebilir, bir adım önde olmanızı sağlayan paylaşımlara siz de anında erişebilirsiniz.